Werking

Algemeen
deVeldstraatzoersel is een samentuin waar leden 3 vaste dagen in de week kunnen komen meewerken om op een ecologische manier groenten en fruit te (leren) telen voor eigen gebruik. Er wordt gewerkt in één grote gemeenschappelijke tuin zonder individuele perceeltjes.
Iedereen is welkom op woensdag, vrijdag en zondag, telkens van 11.00 u tot 17.00 u om in een vrijblijvende en ontspannen sfeer mee de handen uit de mouwen te steken. Uiteraard is er geen verplichting om de volledige dag aanwezig te zijn. Iedereen is vrij om te komen en te gaan wanneer het hen uitkomt.

Bij aanvang wordt er gezamenlijk besproken wat er die dag kan gebeuren in de tuin. Je kan ook een kijkje nemen op het bord in het lokaal, waarop alle taken genoteerd worden of je kan terecht bij een van de vaste aanspreekpunten – Bart, Lut of Francine. Op het veld zijn er altijd wel taken te doen binnen ieders mogelijkheden. Gaande van het fijnere werk, zoals zaaien en plantjes verspenen, tot het omzetten van een composthoop voor zij die zich graag fysiek uitleven.

Via deze website en onze nieuwsbrief blijf je volledig op de hoogte.

Scholen en ‘bijzondere doelgroepen’ zijn zeer welkom. Een bezoekje of mee de handen uit de mouwen steken?  Contacteer ons.

Lidmaatschap
Je kan actief en/of steunend lid worden voor een richtbedrag van 25 euro/jaar/persoon. Het mag natuurlijk meer… maar het kan ook wat minder. We vinden het namelijk belangrijk dat iedereen kan meedoen en zo toegang heeft tot eerlijke en gezonde voeding. Het lidgeld wordt vervolgens terug geïnvesteerd in de werking van het project. Hoe vaak en wanneer je komt meehelpen op woensdag, vrijdag en/of zondag, bepaal je zelf. Op de dagen dat je komt meewerken, kan je als lid mee genieten van de oogst die we verdelen onder de aanwezige leden. En last but not least: Elk lid krijgt een prachtige handgemaakte oogstzak.

Ook niet-leden zijn zeker welkom om ons een bezoekje te brengen en kennis te maken met het project. Nadien kan men nog steeds vrijblijvend beslissen om al dan niet lid te worden. Volg ons op de voet via de nieuwsbrief.

Activiteiten
Naast het telen van gezonde groenten, wordt er doorheen het seizoen een aantal andere activiteiten georganiseerd. Zo organiseren we jaarlijks een oogstfeest en een herfstdrink waarop we tijdens gezellige babbels genieten van allerlei lekkers dat wordt klaargemaakt door kooklustige leden, al dan niet bij een kampvuur en vergezeld van een vleugje live muziek. Lees hierover meer onder de rubriek Activiteiten en in onze Agenda.
Op mooie zomeravonden duiken we ’s vrijdags de veldkeuken in om met vers geoogste  groenten samen een heerlijke maaltijd te bereiden.

Enkele afspraken
Omdat we graag aangenaam samenwerken en de goede sfeer willen behouden, vragen we om met volgende zaken rekening te houden:
– Gelieve de drie vaste meewerkdagen te respecteren (woensdag, vrijdag en zondag).
– Alle werkzaamheden gebeuren steeds in samenspraak.
– Op het einde van de dag krijgt het gereedschap zijn juiste plaats in het lokaal.
– Gelieve respect te tonen voor de planten en de bomen.
– Gelieve de serres ordelijk te houden.
– Gelieve op de graspaden te blijven. Er wordt niet over de groentebedden gelopen.
– Het oogsten gebeurt steeds in overleg om te vermijden dat niet-oogstklare gewassen worden meegenomen en/of gewassen die geteeld zijn voor andere doeleinden (bijv. zaadwinning).
– Gelieve fietsen in de voorziene fietsenstalling aan de ingang van de tuin te plaatsen.
– Auto’s dienen vooraan op de straat geparkeerd te worden. (Uitzondering voor mensen moeilijk te been.)
– Kinderen zijn zeker meer dan welkom! Om scheuren in de serrefolie te voorkomen, vragen we aan de ouders om hen duidelijk te maken dat er niet wordt gespeeld in en rond de serres. Wees voorzichtig bij de poel.